De kwaliteitsnorm
voor duurzaam beleggen
De kwaliteitsnorm schrijft een reeks vereisten op portefeuille- en procesniveau voor. Een financieel product moet ten minste aan deze eisen voldoen om het label te ontvangen. Het gaat om een combinatie van regels rond uitsluiting, impact, engagement, transparantie en verantwoordingsplicht.
Onafhankelijk toezicht door het Centraal Labeling Agentschap (CLA) beschermt de integriteit van de kwaliteitsnorm en het label.
De kwaliteitsnorm
Geen schade berokkenen
We gaan na of de beheerder van het financiële product je geld niet gebruikt om te beleggen in bedrijven of overheden die betrokken zijn bij activiteiten en praktijken die in het algemeen als zeer schadelijk worden beschouwd.
Elke belegging wordt doorgelicht op haar mogelijke positieve of negatieve invloed op duurzaamheidskwesties zoals milieu, arbeidsomstandigheden en goed bestuur (ESG). Bovendien wordt het mogelijke effect van duurzaamheidsgebeurtenissen zoals klimaatverandering, sociale onrust of juridische controverses op het rendement van de beleggingen geanalyseerd.
Geen geld voor wapens, tabak, steenkool, niet-conventionele olie & gas en achterblijvende olie & gas- en elektriciteitsmaatschappijen.
Bedrijven waarin belegd wordt mogen geen internationale normen en standaarden schenden, zoals het Global Compact van de VN, de VN-Richtlijnen voor Ondernemingen en Mensenrechten, de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen, en de IAO Conventies.
Positieve bijdrage
Bovenop de minimale eis om geen schade te berokkenen, zal de productbeheerder je geld gebruiken om te beleggen in projecten, bedrijven of overheden die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren. Dat gebeurt door ten minste een van deze aanvullende strategieën te volgen.
Beleggen in bedrijven met de hoogste ESG-waardering: globaal, per bedrijfstak, sector of regio.
Beleggen in bedrijven of sectoren die actief zijn rond een bepaald duurzaamheidsthema, bv. propere energie, gezondheid, duurzame landbouw, diversiteit.
Beleggen in bedrijven of projecten die zich toeleggen op het creëren van concrete en meetbare positieve sociale of milieu-impact via hun producten of diensten.
Onderweging van beleggingen met lagere ESG scores en overweging van beleggingen met hogere ESG scores in de portefeuille, ten opzichte van de benchmark van het product.
De beleggingsportefeuille zo opbouwen dat ze over het geheel genomen beter scoort dan een benchmark op een of meer ESG indicatoren, bv. koolstofintensiteit.
Een dialoog aangaan met ondernemingen en/of stemrecht uitoefenen in de ondernemingen waarin belegd wordt.
Deze strategie als enige aanvullende strategie volgen is echter niet voldoende.
Voor beleggingen in de sector van fossiele brandstoffen is engagement verplicht.
Een deel van het rendement van de portefeuille of van de beheersvergoedingen aan een goed doel of een liefdadigheidsinstelling schenken.
Deze strategie als enige aanvullende strategie volgen is echter niet voldoende.
Een andere manier om in het selectieproces de meer duurzame emittenten de voorkeur te geven, indien erkend door de CLA.
Transparantie
Verder dient de productbeheerder transparant te zijn over zijn beleggingsbeleid en op zijn website te publiceren hoe en welke schadelijke activiteiten vermeden worden, en hoe positieve impact nagestreefd wordt. Zo kun je nagaan of het beleid van het product overeenstemt met je persoonlijke overtuigingen.
Ondertekenaars van de kwaliteitsnorm
Ondertekenaars verbinden zich ertoe dat alle producten die ze in België als 'duurzaam' op de markt brengen, het Towards Sustainability label hebben verkregen of bezig zijn het te verkrijgen. Natuurlijk kunnen Ondertekenaars ook andere labels gebruiken naast het Towards Sustainability label.
Ondertekenaar worden is een vrijwillige bijkomende verbintenis op het niveau van de aanbieder van het product. Het is geen vereiste voor het verkrijgen van labels voor afzonderlijke producten.











Tekst van de kwaliteitsnorm
Raadpleeg de volledige tekst van de oorspronkelijke kwaliteitsnorm van 2019(enkel in het Engels), inclusief alle gedetailleerde criteria. Of het technisch document met de herzieningen van 2021(enkel in het Engels).