Het Towards Sustainability Labelling Agentschap
Het Towards Sustainability Labelling Agentschap (CLA) is een vereniging zonder winstoogmerk naar Belgisch recht. Haar doel is de impact en de diepgang van duurzaam sparen en beleggen te vergroten. En om de kwaliteitsvolle benadering van duurzame financiële producten aanzienlijk te versterken.
Raad van bestuur
De CLA wordt bestuurd door een raad van bestuur bestaande uit leden van buiten financiële sector, bv. de academische wereld en het maatschappelijk middenveld, en leden uit de financiële sector. Het aantal bestuurders uit de financiële sector mag niet groter zijn dan het aantal onafhankelijke bestuurders.
Taken
De raad van bestuur is verantwoordelijk voor alle taken en verplichtingen die haar zijn toegewezen in overeenstemming met het wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) en de statuten. Alle leden van de raad moeten de hoogste normen met betrekking tot integriteit en eerlijkheid handhaven.
Toezicht op de CLA
De raad van bestuur houdt toezicht op de werking van de CLA en op de procedures voor het toekennen van het label. Zo zorgt het voor de goede werking en de geloofwaardigheid van het Towards Sustainability label. De raad kan elk initiatief en besluiten nemen tot acties om de doelstellingen van de CLA te verwezenlijken.
Bijwerken van de kwaliteitsnorm
De raad van bestuur zorgt ervoor dat de kwaliteitsnorm in overeenstemming blijft met de ontwikkelingen in de regelgeving en in de markt. De raad van bestuur beslist over aanpassingen aan de kwaliteitsnorm, na raadpleging van de Adviescommissie en op basis van voorstellen van de geschiktheidscommissie.
Toekennen van het label
De raad van bestuur beslist over de toekenning van het Towards Sustainability label aan individuele producten, op basis van het advies van de geschiktheidscommissie. Bij zijn besluitvorming richt de raad van bestuur zich op het waarborgen van de interne samenhang van de adviezen die van de geschiktheidscommissie werden ontvangen en op de integriteit van het toekenningsproces.
Onafhankelijke bestuurders

Olivier Marquet - Voorzitter
Tot voor kort was Olivier directeur-generaal van UNICEF België en daarvoor was hij Managing Director van Triodos Bank België (2003-2015). Tijdens zijn tijd bij Triodos gaf hij meer dan 100 conferenties over duurzame financiering en gaf hij advies aan een aantal sociale en milieuverenigingen. Met een lange carrière en expertise in duurzaam beleggen, is hij momenteel lid van de adviescommissie van de Louvain School of Management en van de Koning Boudewijnstichting.

Ben Granjé
(Beconomics/VFB)Ben behaalde een Master in Psychologie aan de Universiteit Gent en is eigenaar van Beconomics, een adviesbureau gewijd aan beleggerseducatie en -gedrag. Hij is CEO en bestuurslid van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) en heeft aanvullende mandaten in verschillende beleggingsgerelateerde organen, zoals het H2020-Level EEI projectteam & adviesraad, en de ESMA Stakeholders Group. Zijn eerdere ervaring omvat meer dan tien jaar Morningstar en verschillende jaren in het bankwezen/beleggingsadvies. Ben is co-auteur van verschillende boeken over beleggen en spreker op internationale beleggingsconferenties (vaak over duurzaam beleggen).

Vincent de Brouwer
Vincent is ingenieur van opleiding. Hij heeft in verschillende sectoren gewerkt, van het bankwezen tot milieubescherming, ontwikkelingssamenwerking en impact finance, en heeft bruggen gebouwd tussen sectoren die anders niet makkelijk met elkaar praten. Hij is altijd gedreven geweest door de overtuiging dat financiering een belangrijke hefboom kan zijn voor maatschappelijke verandering. In zijn laatste leidinggevende functie, tot juni 2024, was Vincent country manager voor LITA.co, een crowdfundingplatform dat zich uitsluitend richt op bedrijven met een sterke ecologische of maatschappelijke waarde.

Dieter Vander Beke
(ICDO/FIDO)Dieter is directeur van het Belgisch Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO), de opvolger van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Duurzame Ontwikkeling (POD DO). Na tien jaar in verschillende ministeries en de administratie te hebben gewerkt als beleidsadviseur op sociaal gebied economie en duurzame ontwikkeling, begon hij in 2008 voor de POD DO om de eenheid Duurzame productie en consumptie te coördineren.

Antoon Vandevelde
(KU Leuven)Antoon is econoom en filosoof. Hij werd emeritus professor aan de KU Leuven in oktober 2017 maar zet zijn onderzoek en onderwijs voort. Zijn grote aantal publicaties omvat artikelen en boeken voornamelijk op het gebied van economische ethiek en politieke filosofie. Hij was hoogleraar aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Tussen 2007 en 2014 was hij decaan van het Instituut.

Christel Dumas
(ICHEC Brussels)Christel doceert financiën aan ICHEC Brussels Management School. Ze behaalde een doctoraat in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Haar onderzoeksactiviteiten richten zich op duurzame financiering, impact investing en de integratie van ESG-overwegingen (Environment, Society, Governance) in de financiële praktijken van institutionele beleggers.
Christel is momenteel lid van de adviesraad van verschillende financiële instellingen en van de raad van toezicht van Impact Finance Belgium.
Bestuurders uit de financiële sector

Karel Baert
(Febelfin)Karel is CEO van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Voordien was hij Partner bij Egon Zehnder, een wereldwijd leadership adviesbureau, waar hij een kernlid was van de Financial Services en Public Sector Practice Groups die banken, toezichthouders en multilaterale organisaties op internationale basis bedienen. Karel begon zijn carrière als advocaat en bekleedde daarna management- en bestuursfuncties bij Deutsche Bank, Bpost en Bpost Bank.

Marc Van de Gucht
(BEAMA)Marc is directeur Asset Management & Private Banking bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector en Directeur-generaal van BEAMA, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders (BEAMA). Voor hij Febelfin vervoegde, was hij 5 jaar Directielid bij Compagnie de Banque Privée Quilvest (CBP Quilvest). Hij begon zijn carrière in de dealing room van een Japanse bank en stapte daarna over naar de Belgische Commissie voor het Bank- en Financiewezen (nu FSMA) waar hij gedurende 24 jaar verschillende functies bekleedde, met als specialisatie private banks en vermogensbeheerders. Hij is ook gastdocent aan de EHSAL Management School waar hij lesgeeft in het postgraduaatprogramma "asset management". Hij is bestuurslid van EFAMA, de Europese vereniging van vermogensbeheerders.

Tom Van den Berghe
(Febelfin)Tom is directeur Sustainable Finance bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. In zijn huidige functie geeft hij leiding aan de ontwikkeling van de kwaliteitsnorm en het label voor duurzame financiële producten. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor een breed scala van duurzame financieringskwesties, gaande van duurzame kredieten en beleggingen, ESG datavergaring, biodiversiteit tot circulaire economie. Hij studeerde filosofie en begon zijn loopbaan bij de Belgian Asset Managers Association (BEAMA).

Bart Vandermeiren
(Assuralia)Bart is directeur van de afdeling levens- en ziektekostenverzekeringen en lid van het directiecomité van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekerings- en herverzekeringsondernemingen die in België actief zijn. Dankzij zijn actuariële achtergrond in combinatie met zijn meer dan twee decennia expertise op het gebied van levens- en pensioenverzekeringen, is hij ook actief lid van de Raadgevende Commissie voor aanvullende pensioenen en van het Nationaal Pensioencomité van de Belgische regering.

Thomas Wulf
(Belsipa)Thomas is secretaris-generaal van de European Structured Investment Products Association (EUSIPA), een rol waarin hij ook het management van de Belgische Structured Investment Products Association (BELSIPA) doet. Thomas, advocaat van beroep, heeft jarenlang gewerkt bij Linklaters, een groot internationaal advocatenkantoor waar hij tot 2012 hoofd was van Business Development, eerst voor België, daarna voor West-Europa. Hij zorgt voor expertise in Europees recht, kapitaalmarktenrecht (derivatenzijde), corporate governance en internationale betrekkingen.